pietereninge.reismee.nl

Mongolie

Hallo lieve familie en vrienden!! Ten eerste bedankt voor jullie reacties! Hopelijk is alles goed met jullie! Met ons iig wel! We hebben net heerlijk gedouched na een week woestijn! Maar we waren bij Listvyanka gebleven dus we vertellen vanaf daar verder... De dag na Listvyanka zijn we 's ochtends naar een historisch museum geweest en 's middags hebben we in Irkutsk rondgelopen. Het is op zich wel een leuk stadje maar er valt verder niet veel te beleven. De volgende nacht moesten we al om 4 uur opstaan want om 4.50 vertrok te trein naar Mongolie. Dit keer zaten we in een coupe met twee Oostenrijkers. De meeste nederlanders die ook bij het baikalmeer waren uitgestapt zaten bijna allemaal ook in ons treinstel dus we kregen wel een beetje het gevoel als of we met een groepsreis waren (en dit was nog maar het begin van dit gevoel). Na anderhalve dag en lang stilstaan bij de douane van zowel rusland als mongolie kwamen we aan in UlaanBaatar (UB) waar we werden opgehaald om naar Terelj National Park te gaan. Hier kwam de groepsreis pas echt naar boven! We verbleven met 16 (!) Nederlanders in het gerkamp van Tiara. Wel een erg gezellige groep maar we hadden niet echt het gevoel dat we een bijzondere treinreis aan het maken waren. Eerder leek het op een camping maar dan met een ander uitzicht. Wij deelden onze ger met Sabine en Jasper, gezellige Den Haagers (Voorburg) van onze leeftijd. In Terelj hebben we ons vermaakt met wandelen, klimmen en paardrijden. Na 2 dagen gingen we naar UB en daar verbleven we ook 2 dagen. Ook hier deelde we de kamer met Jasper en Sabine en dat was super chill want we hadden verwacht dat we een dorm bed zouden krijgen maar in plaats daarvan deelde we een kamer met hen en hadden we ook nog eens mega relaxte tweepersoons bedden!! In UB is niet echt veel te beleven maar het weer was super dus we hebben ons vermaakt door een beetje door de stad te slenteren en door op het terras te zitten. In UB kwamen we ook nog Jasper en Dieke tegen, zij zaten ook bij ons in de trein en waren ook uitgestapt bij het Baikalmeer dus uiteindelijk hebben we met z'n zessen UB verkend. Daarna scheidden onze wegen en gingen wij de Gobi Dessert Expedition doen! De groep naar de gobi bestond uit 6 Nederlanders, wij, Derek en Annemarie, Dion en Frank, 1 gids: Tosho en 2 chauffeurs. Het waren 7 ontzettend bijzondere dagen met een aantal afzien momenten maar vooral een unieke en leuke ervaring! Het viel ons wel tegen dat we zo ontzettend veel in de auto moesten zitten. In totaal hebben we 1700 km afgelegd maar het merendeel van de wegen zijn onverhard en dat betekent dat het 4wd busje maar 50km per uur kan rijden en bovendien moet hij nog vaak afremmen als er een of andere greppel is of als er ineens een kudde dieren over de weg loopt. Wat afzien was was dat de natuur onze wc was, tenminste dat gold voor onderweg en voor het eerste gerkamp en de nacht bij de nomadenfamilie. De nomadenfamilie was erg bijzonder! Ze leven met z'n 4en in een ger van ongeveer 20m2 waar dus geen stromend water is. De meeste nomaden hebben wel electriceit dus tv kijken kunnen ze. De dagen erna sliepen we in luxere gerkampen en de gids vertelde zelfs dat er warm water zou zijn!! Whoehoe, we hadden ons voorbereid op 7 dgn niet douchen maar dat viel uiteindelijk wel mee. Ook het eten viel erg mee! De mongoolse keuken is prima alleen zijn we het schapenvlees wel een beetje zat. Ook was het 's nachts behoorlijk koud in mongolie en hebben we aardig wat kou geleden maar we werden er steeds beter in om ons warm aan te kleden en vuur te maken zodat we het de laatste nachten helemaal niet meer koud hebben gehad. Gisteren en vandaag waren trouwens wel erg extreem van het heeft gisteravond en vanacht gesneeuwd dus we hebben winter in mongolie ook mee mogen maken. Er lag echt een dikke pak sneeuw, ong 5 tot 10 cm, en de bergen waren mooi wit geworden. Onderweg hebben we veel schitterende landschappen gezien en mooie bezienswaardigheden, dat zien jullie nog wel op de foto's. We zijn bijvoorbeeld naar de aderlaarsvallei geweest en hebben 2 kloosters bezocht. Ook zijn we naar een mooie rotsenpartij geweest dat small stone land heet en naar de ienieminie kleine versie van de grand canyon gezien wat ze hier red lake noemen (al hoewel er echt geen meer bij zit). Wat nog meer afzien was is dat ons busje tot wel 2 keer toe autopech had, en de anwb of routemobiel kennen ze niet dus zijn ze zelf heel handig geworden in het repareren van hun bus. Helaas was er de tweede keer niets meer aan te doen en hebben we het busje naar een garage moeten brengen, de motor scheen kapot te zijn ofzo. Hierdoor is er diezelfde dag nog een nieuwe bus vanuit UB naar ons gereden (700km) zodat wij onze expeditie konden voortzetten. Nu zijn we weer in UB en zijn helemaal klaar om weer in de trein te gaan. Morgen om kwart over 6 komen ze ons ophalen. Mongolie is trouwens wel echt een mooi land en we hebben er veel over geleerd!! Vooral omdat we van te voren niets over het land wisten was het echt een bijzondere ervaring om de cultuur en natuur van het land mee te maken. De foto's zullen nog even moeten wachten want we kunnen hier in UB geen foto's uploaden want dat blokkeren de computers hier. Dus we gaan over een paar dagen nog een poging doen in Beijing. Maar een tipje van de sluier... het is het wachten waard ;) Liefs Pieter en Inge

Marit

Ahhh lieve Pieter en Inge! Wat leuk om te lezen!!! Goed dat jullie het zo naar je zin hebben. Geniet van de rest van jullie reis.

Liefs uit Hongarije! xx

annelieke

heei Jip en Janneke,

Na al dat wachten eindelijk een reactie, en wat voor een.
Het klinkt ontzettend leuk, en avontuurlijk.
Gelukkig hebben jullie het naar jullie zin :)

Ik kan niet wachten op de foto's en de volgende verhalen

Mis Jullie!

Rens

Dag Inge en Pieter,

Mooi verhaal hebben jullie geschreven. Leuk om te lezen dat het jullie goed bevalt. Ben benieuwd naar de foto's!!! Hier is het uiteraard ook erg spannend, never a dull moment in Schaijk....wel dus;). Veel plezier nog en take care. Xx

Clementine

Hoi Pieter en Inge,

Zo zo zeg, het is nogal wat wat jullie allemaal meemaken.
Heel erg leuk om op de hoogte te worden gehouden.

Nog heel veel plezier.

Liefs Pieter en Clementine

Pleun

Denk voortaan eerst even aan een ritje met de NS als je schrijft dat je niet het gevoel hebt een bijzondere treinreis te maken... Sjongejonge zeg! ;-)
Jullie verhaal klinkt super, leuk om weer een update te krijgen! Ik ben heel benieuwd naar de foto's!
Liefs

Hans en José

Bedankt voor jullie verhaal. Gaaf zeg, wat jullie zoal
meemaken! We wachten vol ongeduld op jullie
nieuwe avonturen! Veel nieuwe ervaringen toe-gewenst!! xxx

Nydia

Hee!!

Leuk om weer te lezen hoe met jullie gaat! Ik vroeg me al af waar jullie nu ongeveer waren.. Ben erg benieuwd naar de fotos, vooral omdat jullie zo enthousiast zijn over Mongolie en het volgens jullie het wachten waard is ;)! Succes nog met het laatste stukje van de Transsiberien (want het treinen zal nog niet afgelopen zijn voor de gehele reis!) en natuurlijk de rest van de reis!

xx

Marianne

Bedankt voor het mooie verhaal en voor het telefoontje, wij zijn weer gerustgesteld, heel belangrijk, hier in Schaijk is alles oke xxx

Wouter

Lekker schapenvlees!

andrea

hoi jongens

fijn weer van jullie te horen, leuke verhalen, weer veel meegemaakt en pas op dat jullie niet gaan "mekkeren" :p
zien al uit naar de volgende nieuwe verhalen met foto's (?)
uhmmmmm telefoontje?????(geintje)

liefs xxxx Andrea

Britt van Niftrik

Super leuk om jullie avonturen te lezen, het spreekt me erg aan! Zon groepsrondreis feeling is dan wel een beetje een tegenvaller begrijp ik!? Maar komt goed, eenmaal uit die express zijn jullie just met the 2 of you toch? Nou veel plezier nog, en ik ben erg benieuwd naar de foto's! Dikke zoen van mij!

Martijn

Ooo dat klinkt wel fijn; als Dzjengis Khan in de tuin van een nomadenfamilie keutelen terwijl de ijspegels aan je broek hangen!

Smaakt de Nespresso daar ook een beetje?
Heel veel plezier in Beijing, ik heb gehoord dat je daar zeker wel het een en ander kunt krijgen voor 5$!

Astrid

Klinkt GOEHOED!!!
Geniet er nog van daar!
En je weet het hè... Geen dingen doen die ik ook niet zou doen ;)

Pim en Marleen

Eindelijk de foto's!! Gaaf zo'n reis, ik heb nu al zin in onze volgende...
Blijf genieten!!

Jon en Alicia

Lieve Inge en Pieter,
Ja, zo door jullie verhaal lezende maken we op dat jullie het spel Risk dadelijk van binnen en van buiten kennen. De nieuwe tactische inzichten zullen we tijdens de eerstvolgende meeting in de praktijk willen zien. Even een vergelijking met de situatie alhier: de zomer is begonnen en 3.5 kijkers voor the Voice of Holland. Het moet niet gekker worden. We wensen jullie een fijn (en buitenlands) vervolg van jullie reis toe en hopen snel meer van dit soort leuke verhalen van jullie te lezen. Heel veel plezier!
Kus en een groet!

Ome HANS

Mooie foto's. Wil er eigenlijk nog wel meer zien. Dat komt nog wel. Geniet voor 200% Dit maak je maar 1 X mee.
Groeten uit een warm Hoogeveen.

Marianne

Ik voel me weer helemaal blij worden, als ik de fotos zie, ik gun het jullie maar ik mis jullie wel, xxx ook een beetje jaloers. zie het te stellen met die chinezen. hier is het zomer gisteren 31 graden. alles hier oke.

Henriette

He Inge en Pieter,

Geweldig wat jullie allemaal meemaken, echt super en de fotos zijn ook mooi.
Onze buren zitten nu in Moskou samen met Hans en Thea,hier is het prachtig weer het lijkt wel zomer en dat al meer dan een week.
Heel veel groetjes van ons allemaal en geniet ze Henriette

Wouter (Bauhuis)

Hee inge,pieter!

Mooi verhaal en hilarisch dat reizen van jullie via groepstreinreizen en ellelange autoritten. Gelukkig maakt de natuur, cultuur en al 't moois alles goed. Heb de foto's net al ff bekeken (voordeel als je ff wacht met posten) en ziet er gaaf uit! Tot de volgende knoop!

xx

Silvia

Hoi Inge en Pieter

Leuk om jullie te volgen en te lezen wat jullie mee maken, zo kunnen wij ook een beetje mee genieten, veel plezier en groeten uit Loosbroek

Henk en Silvia

Arthuro

Lieve kids

als ik naar de foto's kijk heb ik in een keer geen medelijden meer over de barre omstandigheden waarin jullie verkeren. Wat een luxe, niks ontbering. Het lijkt wel een luxe vakantie.

liefs PA

andrea

mooie foto's, geeft weer een betere kijk op de verhalen. wat zullen jullie veel te vertellen hebben als jullie weer thuis zijn!!!!

mis jullie liefs Andrea xxxx

Zerline

O Pingie wat een leuke foto´s! Supermooi en keileuk om zo een idee te krijgen wat jullie allemaal doen en zien.
Ik ben gister teruggekomen uit NYC. Morgen stuur ik je een mail en foto´s. Het was helemaal geweldig en heb ook veel dingen gedaan die wij in 2008 ook hebben gedaan. Flashbacks all over :-)

Heeeeeeel veel plezier daar, succes met de kou (ik weet dat je heel wat kunt hebben, dus dat komt wel goed) en groetjes aan Pieter!

Liefs Zerline xxx

Jesse en Maudy

Indrukwekkende foto's! Leuk om jullie zo te kunnen volgen! Hier is het heel de week lekker weer geweest, zo'n 26 graden. Dus geen sjaals en mutsen in tegenstelling tot jullie. Maar dat is waarschijnlijk het enige waar we jullie jaloers mee kunnen maken. Wij verheugen ons op het volgende verhaal, telefoontje, smsje, whatsappje, pingetje of porretje!

Liefs Jesse & Maudy

Elske

Heey!
Wat een super verhaal! Het klinkt echt heel gaaf en bijzonder wat jullie meemaken, en ik ga zo snel mogelijk jullie foto's bekijken, ben heel benieuwd! En weet je, na een paar keer natuur wc, ga je de gewone veel meer waarderen, nog een pluspunt aan de reis :). Geniet ervan! Xxx

Bo Wijnakker

Wauw! wat een mooie foto's! Ziet er echt goed uit joh! We zijn benieuwd naar jullie volgende verhalen/foto's!
Geniet ervan!!! Liefs, Bo en Rik

Martijn

Hey Broertje en Inge!

Super leuk om weer wat van jullie te zien! Hoop dat er snel nog wat mooie foto's uit Beijing op deze site komen;)
Ik ben er nog niet aan toe gekomen, maar ga snel het uitgebreide verslag nog lezen!

Mis jullie stiekem toch wel een beetje;) Groetjes Martijn, en ook namens Kiki natuurlijk!!!

Ruud

Hey Pieter & Inge,

Leuk verhaal en zo te horen maken jullie mooie avonturen mee daar in Mongolië! Geniet er nog maar lekker van en ik blijf jullie volgen!

x